Eigen bijdrage WMO update

Eigen bijdrage update

Er was dit jaar goed nieuws voor mensen die recht hebben op een voorziening vanuit de gemeente op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Sinds dit jaar geldt er een maximale eigen bijdrage van €17,50 per iedere 4 weken. Inmiddels hebben hierdoor velen mensen een scootmobiel weten te bemachtigen. Maar hoe zit het nu precies met deze eigen bijdrage, wanneer dien je deze te betalen en wat voor veranderingen zijn er op komst?

WMO

Op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning kunt u aanspraak maken op voorzieningen vanuit de gemeente. De gemeente dient er voor te zorgen dat u de juiste ondersteuning krijgt om zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen. Deze voorzieningen kunnen algemeen dan wel een voorziening op maatwerk zijn. De maximale bijdrage van €17,50 geldt alleen voor deze maatwerkvoorzieningen, voor algemene voorzieningen mag de gemeente zelf de eigen bijdrage bepalen. Zo zijn er gemeenten die huishoudelijke hulp als algemene voorziening aanbieden. Gaat u voor een PersoonsGebondenBudget waarvan u zelf uw zorg uitkiest en betaald dan geldt deze maximale eigen bijdrage sowieso.

 

Eigen Bijdrage

Elke 4 weken dient u afhankelijk van uw inkomen en vermogen een eigen bijdrage te betalen aan het CAK. Mensen met een laag inkomen hoeven maar een kleine bijdrage te betalen, maar voor de mensen met een midden- en hoog inkomen kan deze bijdrage behoorlijk oplopen. Sinds 1 Januari 2019 verandert dit, het kabinet heeft besloten om een maximale eigen bijdrage te vragen van €17,50 per 4 weken. Er wordt hierbij niet meer gekeken naar vermogen en inkomen. Heeft u een partner en heeft één van u nog niet de AOW-leeftijd bereikt dan hoeft u geen eigen bijdrage te betalen. Wanneer u gedurende een jaar wel de AOW-leeftijd bereikt dan betaald u vanaf dan per 4 weken de €17,50. 

2020

De kabinet heeft zich voorgenomen om een aantal wijzigingen door te voeren in haar beleid. Zo is het voornemen om vanaf 2020 niet meer per 4 weken een factuur te krijgen maar dit gewoon per maand te doen. Hier staat tegenover dat het bedrag van de maximale eigen bijdrage wel iets verhoogd wordt naar €19,- per maand. Over een heel jaar scheelt dit maar €0,50. Hierover later meer, wanneer er meer over de plannen van het kabinet bekend wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *