Lagere eigen bijdrage

Lagere eigen bijdrage

Goed nieuws voor mensen die recht hebben op een voorziening vanuit de gemeente op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Vanaf 1 januari 2019 gaat er een maximale eigen bijdrage van 17,50 per 4 weken gelden.

Voorzieningen WMO

Op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning kunt u aanspraak maken op voorzieningen vanuit de gemeente. De gemeente dient er voor te zorgen dat u de juiste de ondersteuning krijgt om zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen. Deze ondersteuning kan bestaan uit een vervoermiddel zoals bijvoorbeeld een scootmobiel zodat u zelfstandig nog buitenshuis kan bewegen. U kan op twee verschillende manieren hulp van de gemeente krijgen: zorg in natura of door middel van een persoonsgebonden budget. Bij zorg in natura krijgt u van de gemeente een scootmobiel aangeleverd, kiest u voor een persoonsgebonden budget dan kunt u er zelf een uitkiezen. Bij zorg in natura kiest de gemeente de zorgaanbieder uit en is er vaak een beperkt aanbod in scootmobielen aanwezig, ook biedt de gemeente alleen de minder stabiele 3-wiel scootmobielen aan. Bij een persoonsgebonden budget kunt u een eigen leverancier en scootmobiel kiezen die het best bij uw persoonlijke situatie past.

Eigen Bijdrage

Zowel bij zorg in natura of het persoonsgebonden budget dient u een eigen bijdrage te betalen. Elke 4 weken dient u afhankelijk van uw inkomen en vermogen een eigen bijdrage te betalen aan het CAK. Mensen met een laag inkomen hoeven maar een kleine bijdrage te betalen, maar voor de mensen met een midden- en hoog inkomen kan deze bijdrage behoorlijk oplopen. Vanaf 1 Januari 2019 verandert dit, het kabinet heeft besloten om een maximale eigen bijdrage te vragen van €17,50 per 4 weken. Er wordt hierbij niet meer gekeken naar vermogen en inkomen. De gemeenten kunnen wel altijd een lagere eigen bijdrage vaststellen, bijvoorbeeld bij huishoudens met een minimum inkomen.

Gemeenten vrezen

Dit veranderde beleid is dus met name goed nieuws voor mensen met een middeninkomen, voor hen wordt het verkrijgen van een voorziening een stuk betaalbaarder en beter toegankelijk. Gemeenten zijn dan ook bang dat er massaal nieuwe voorzieningen zullen worden aangevraagd. Tegenover deze hogere kosten aan voorzieningen staan ook nog minder opbrengsten aan eigen bijdragen. Een gedeelte van deze rekening zal het kabinet gaan vergoeden maar voor een groot gedeelte zullen de gemeenten vooral ook zelf in de buidel moeten tasten.

Comments

  1. kees

    Goed nieuws, hopen dat het doorgaat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *