Verschillende soorten scootmobielen

Welke soorten scootmobielen zijn er allemaal en waar zijn ze geschikt voor?

Wanneer u minder mobiel bent dan u wenst te zijn, overweegt u wellicht om  een scootmobiel aan te schaffen. U wilt immers uw mobiliteit en zelfstandigheid zoveel mogelijk bewaren. Wanneer u op zoek gaat naar een scootmobiel is het aanbod enorm. Het is goed in te denken dat u door dit ruime aanbod in verschillende soorten en types scootmobielen door de bomen het bos niet meer ziet. Om u wat beter wegwijs te maken in het aanbod en om beter te kunnen bedenken welke soort scootmobiel bij u past, geven wij in dit artikel een kort overzicht van de verschillende soorten scootmobielen.

Kleine scootmobielen met drie wielen

Een wat kleinere scootmobiel die over 3 wielen beschikt, is vooral bedoeld voor de korte tot middellange afstand. De meeste compacte scootmobielen beschikken over een actieradius van zo’n 20 tot 50 km en de topsnelheid van de scootmobiel ligt tussen de 12 en 18 km per uur. Door de beperktere afmetingen en de 3-wiels constructie zijn de scootmobielen zeer wendbaar. Ze hebben de kleinste draaicirkel van de verschillende soorten scootmobielen, hierdoor zijn deze scootmobielen ook voor gebruik binnenshuis zeer geschikt. Het nadeel van 3 wielen en de kortere wielbasis is dat deze wel minder stabiel zijn dan andere soorten scootmobielen. Op hobbelige paden dient daarom goed te worden uitgekeken.

Stevige scootmobielen met drie wielen

Een stevige robuuste 3-wiels scootmobiel is er op gericht om wat langere afstanden buiten af te leggen. De meeste robuuste scootmobielen beschikken over een actieradius van zo’n 50 km. Deze scootmobiels zijn met name geschikt voor mensen die graag gaan toeren buiten of mensen die behoefte hebben aan wat extra rijcomfort. De robuuste scootmobielen zijn extra stabiel en hebben vering en vaak een zeer comfortabele zitting. De topsnelheid ligt meestal rond de 25- 30 km per uur. Door deze topsnelheid kunt u makkelijk samen op pad met een fietser. De stabiliteit, de topsnelheid en het comfort zorgen ervoor dat de scootmobiel buiten het best tot zijn recht komt.

Een 4-wiels scootmobiel

Een scootmobiel die over 4 wielen beschikt is super stabiel, de kans dat u hiermee omvalt is zéér klein. Dit maakt de scootmobiel uitstekend geschikt voor buitengebruik ook voor als u een keer offroad wilt rijden. Door de 4 wielen is de draaicirkel van deze scootmobiel echter wel wat groter. Deze vergrote draaicirkel maakt de scootmobiel minder geschikt voor gebruik binnenshuis, winkelcentra en supermarkten. Een scootmobiel met 4 wielen is met name geschikt voor wanneer u regelmatig grotere afstanden wilt rijden over oneffen terrein. De top snelheid en de actieradius zijn te vergelijken met de robuuste 3-wiels scootmobielen.

Een 5-wiels scootmobiel

Gaat u voor een scootmobiel met vijf wielen wanneer u extra behoefte heeft aan veiligheid en zekerheid. Het vijfde wiel komt met name van pas bij het op en af rijden van stoepjes en drempels, maar ook bij het nemen van bochten biedt het extra wiel ondersteuning. Aan de achterkant zitten twee grote krachtige aandrijfwielen, aan de voorkant zit een stuurwiel en twee zijwieltjes die meesturen. Wanneer u een bocht maakt komt het zijwieltje aan de binnenkant omhoog, dit zorgt ervoor dat de wendbaarheid behouden blijft en de draaicirkel klein blijft. De topsnelheid van een scootmobiel met vijf wielen bedraagt ongeveer 20 km per uur.

Tweepersoons scootmobielen

We zien ze wel is voorbij rijden: mensen op een scootmobiel met iemand op schoot, de rugleuning helemaal naar achter met iemand achterop en mensen naast elkaar gepropt op één stoel. Het kan echter veel comfortabeler, er zijn veel scootmobielen waarbij het mogelijk is om in plaats van een stoel een 2-persoons bankje te monteren of waarbij 2 stoelen achter elkaar geplaatst kunnen worden. Op deze manier neemt u uw  passagier op een gezellige en comfortabele manier mee. Is uw partner ook minder mobiel, of komen u kleinkinderen op bezoek dan is dit de ideale uitkomst. De topsnelheid van zo’n scootmobiel die twee personen moet vervoeren ligt wat lager gezien het gewicht wat moet worden voortgedreven, deze zal zo rond de 15- 20 km per uur liggen.

Opvouwbare scootmobielen

Wanneer u ook op vakantie gebruik wil maken van u scootmobiel, is een opvouwbare scootmobiel de uitkomst. Door dat de scootmobiel demontabel is en ook niet ze zwaar is (vaak niet zwaarder dan 25 kg) kunt de scootmobiel makkelijk meenemen in de trein, vliegtuig of auto. Wanneer gedemonteerd past een scootmobiel in bijna iedere kofferbak.  Doordat de scootmobiel licht van gewicht dient te zijn beschikt deze vaak over een wat kleinere accu. Hierdoor zijn de actieradius en topsnelheid beperkt. De opvouwbare scootmobiel is daardoor met name geschikt voor de wat kleinere afstanden. Door de beperkte afmetingen is deze ook uitermate geschikt voor binnenshuis.

Comments

 1. J.C.DAMEN

  heb een scootmobiel van mango uit Den BOSCH
  waar kan ik nu een winkel vinden nu ze niet meer
  hier zijn is mango over gegaan naar een ander
  aanbieder van de scootmobielen ?
  waar kan ik nu terecht voor de rep. en de garantie ?
  en e.v.t. voor koop voor een scootmobiel die is door
  gegaan onder de naam van mango?
  hoop een antwoord hierover .
  gr. J.C.DAMEN
  Deltalaan 192
  5247jt ROSMALEN.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *