Welke types scootmobielen zijn er en waar zijn ze het best geschikt voor?

Welke types scootmobielen zijn er en waar zijn ze het best geschikt voor?

Door ouderdomsverschijnselen of door een chronische ziekte bent u niet meer zo mobiel als vroeger. U wilt zoveel mogelijk van uw zelfstandigheid en mobiliteit behouden en bent wellicht op zoek naar hulpmiddelen die u hierbij kunnen ondersteunen. Hulpmiddelen die u ook het nodige comfort bieden. Wellicht overweegt u een scootmobiel aan te schaffen. Hieronder geven wij in het kort de belangrijkste verschillen tussen de diverse modellen aan en vertellen we waarvoor het het meest geschikt zijn.

Compacte scootmobielen met drie wielen

Een compacte 3-wiels scootmobiel is zeer geschikt als u met name middellange afstanden wilt afleggen. Het is wel belangrijk om te weten dat u nog over voldoende kracht in uw armen en handen moet beschikken om uw scootmobiel veilig en zeker te besturen. Een 3-wiels scootmobiel is voorzien van een oplaadbare accu. Deze accu zorgt ervoor dat u tussen de 20 en 50 km op één acculading kunt rijden. De topsnelheid van een compacte of lichte scootmobiel met drie wielen ligt afhankelijk van merk en uitvoering tussen 12 en 18 km per uur. Deze scootmobiels zijn zeer wendbaar, hebben een kleine draaicirkel maar zijn minder geschikt voor oneffen terrein.

Robuuste scootmobielen met drie wielen

Ook met een robuust gebouwde 3-wiels scootmobiel legt u op één opgeladen accu ongeveer 50 km af. De robuust gebouwde driewiels scootmobielen zijn met name geschikt voor mensen met een licht overgewicht. Zij profiteren van de extra stabiliteit en de zeer comfortabele zitting en vering. De topsnelheid bedraagt ongeveer 30 km per uur. Dit zorgt ervoor dat u gemakkelijk een vergezellende fietser bij kunt houden.

Scootmobielen met vier wielen

Een scootmobiel met vier wielen heeft een grotere draaicirkel dan modellen met drie wielen. Deze scootmobiel is minder geschikt voor gebruik binnenshuis en ook in winkels met smalle winkelpaden kunt u hinder ondervinden. Kiest u voor een 4-wiels scootmobiel als u regelmatig grote afstanden moet afleggen over oneffen terrein. Hier zijn ze uitermate geschikt voor. Uw actieradius bedraagt ongeveer 70 km en u kunt langere afstanden afleggen met een snelheid van 20 km per uur.

Scootmobielen met vijf wielen

Kiest u voor een 5-wiels scootmobiel als u behoefte heeft aan extra veiligheid en zekerheid bij het nemen van bochten. Aan de achterkant heeft een scootmobiel met vijf wielen twee grote aandrijfwielen. Onder het stuur bevindt zich een groot stuurwiel. Aan weerskanten van dit stuurwiel zijn twee meedraaiende zijwieltjes gemonteerd. Hierdoor krijgt uw scootmobiel extra stabiliteit in de bochten. De topsnelheid van een vijfwiels scootmobiel bedraagt ongeveer 20 km per uur.

Tweepersoons scootmobielen

Op een 2-persoons scootmobiel neemt u op een comfortabele manier een passagier mee. Uw passagier moet wel in staat zijn zelfstandig rechtop te blijven zitten, zonder zijsteunen. Een tweepersoons scootmobiel is bijvoorbeeld erg gezellig als uw kleinkind op bezoek komt en hij of zij met u wil meerijden om u te helpen bij het boodschappen doen. De topsnelheid van een tweepersoons scootmobiel bedraagt ongeveer 15 km per uur. U moet er wel rekening mee houden dat uw scootmobiel een grote draaicirkel heeft en vaak te breed is voor een fietspad.

Opvouwbare scootmobielen

Een opvouwbare of demontabele scootmobiel is letterlijk een lichtgewicht en zal meestal niet zwaarder zijn dan 25 kg. U gebruikt hem voor het rijden van middellange afstanden en ook als u regelmatig reist met de auto. In opgevouwen staat past hij in vrijwel elke kofferbak. Een opvouwbare scootmobiel heeft een kleine draaicirkel, een snelheid van ongeveer 8 km per uur en een actieradius van 15 km.

Verstevigde scootmobielen

Extra verstevigde scootmobielen zijn zeer geschikt voor de wat zwaardere mensen. U kunt ze bestellen in een 3-wiels of 4-wiels uitvoering. Bij een driewiels scootmobiel heeft u in de regel meer beenruimte. Wat snelheid betreft mag u rekenen op 15 km per uur. Op een volledig opgeladen accu kunt u 40 km afleggen.

Reacties

 1. Marieke

  Ik zoek een 1 persoons scootmobiel voor iemand die erg zwaar is. Moet boven de 20kg per uur halen liefst meer.
  Kunt u ons daaraan helpen.

 2. Sarah de Leeuw

  Mijn tante heeft een nodig en ze overweegt een tweedehands model te kopen. Deze checklist gaat ons helpen bij het maken van de juiste keuze. Verder gaan we goed op de accu letten, zodat we die niet hoeven te vervangen.

  1. admin

   Beste Sarah de Leeuw,
   Lees anders ook even ons artikel over het aanschaffen van een tweedehands scootmobiel en de risico’s die hiermee gepaard gaan.
   Rik van scootwijzer.nl

 3. Peter

  Hallo Wil,
  Google ook op ZT-18 . In Oostenrijk of elektroroller futura

 4. Peter

  Hallo Wil,
  Ik ben ook opzoek naar dat model. Kijk bij van der Ham in Lisse.

 5. Will Loosschilder

  Hallo, ik zoek een scootmobiel met een 2de persoon achterop.

  1. admin

   Beste Will Loosschilder,
   Als u op zoek bent naar een scootmobiel dan is de Afikim S4 een erg goede scootmobiel. De Afikim S4 is leverbaar met een dubbele zitting, dan kunt u gezellig naast elkaar zitten in plaats van achter elkaar. We hebben een review geschreven over de Afikim S4 die is hier te vinden https://www.scootwijzer.nl/afikim-afiscooter-s4/. Hoop dat we u hiermee een beetje op weg hebben geholpen!
   Rik van scootwijzer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *